Om

Kulturinstitutet Vingrau är en mötesplats för skapande och för ett brett spektrum av kreativa uttryck i en  historiskt rik region med ett fantastiskt kulturarv. Det är en plats att knyta kontakter, utveckla idéer och genomföra olika aktiviteter inom en mängd områden. En plats för diskussioner och idéutbyten i en miljö där kropp och sinne kan få energi och näring.

Byn Vingrau är, kulturellt, historiskt och geografiskt, centralt belägen. Via bergen, hundra meter bort, drog Hannibal fram med sina stridselefanter på väg mot Rom. Lite senare kom Maria Magdalena färdandes, på flykt undan förföljelsen, utmed den ringlande romarvägen med sitt följe snett över torget. En resa från Palestina över Medelhavet och hit till södra Frankrike, då en del av Romarriket. Senare blev Vingrau Kataloniens sista utpost mot det gamla Frankrike. De berömda och unika katharslotten ligger som ett mäktigt pärlband utmed den tidigare franska gränsen, och påminner om medeltidens grymma religionskrig.om_3

Vingrau, beläget i norra delen av det franska Katalonien, ett stenkast från Languedoc, binder naturligt ihop en stor del av den mediterrana kultursfären. Jämsides med franska talas i Katalonien katalanska och i Languedoc occitanska och ännu längre österut i Provence blir den italienska kulturen mer påtaglig. Regionen genomkorsas sedan urminnes tider av affärsfolk, kulturspridare, turister, inflyttare från före detta franska kolonier och är ett exempel på hur olika strömningar kan befrukta och bygga en egen kultur med stark identitet och särprägel. Under senare decennier har många nordeuropéer som haft möjlighet, och däribland en stor andel skandinaver, valt att periodvis eller permanent bosätta sig i södra Frankrike.

I ett skede där fri rörlighet, förbättrade kommunikationer både fysiskt och virtuellt leder till ständigt ökat utbyte mellan människor med olika språk, levnadsvanor och kulturella värden i stort, ökar behovet av mötesplatser för utbyten, reflektion och kreativa initiativ, som bygger förståelse, kunskap och inte minst ger lust och inspiration till skapande och utvecklande initiativ. Det är i ljuset av detta som tanken på ett kulturinstitut just här föddes.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>