Bugarach, med ansiktet gömt i ett moln

bugarach2

Bugarach, mytiskt, hemligt /bild Marie Alonso

Tunneln av slingrande grenar öppnar sig plötsligt och vi står vid ett högt stup med milsvid utsikt. Rakt fram, bakom en sovande bergsrygg, reser hon sig, Bugarach, med ansiktet gömt i ett moln. Det förunderliga berget som tycks vila uppochner. Bergarter som ligger uppåt borde ligga neråt och tvärtom, för att passa in med omgivningen. Bara det är ett egendomligt.

Bugarach rymmer många hemligheter. Djupt inne i berget finns grottrum, gångar, underjordiska floder och småsjöar. En forskare som tilläts ta sig in i berget fann märkliga inskriptioner som ingen kunde förklara. Efter hans död plomberades ingångarna med betong av myndigheterna.

Det var på Bugarach ogästvänliga och dimhöljda topp som en sekt samlades i december förra året. Man trodde jordens undergång var nära. De som flytt till berget skulle räddas av utomjordingar. Polis och militär satte stopp för en större invasion. Men inget dramatiskt hände. Jorden, den vackra och magiska lever vidare. Också myterna.

Vårvindarna från nordväst leker i håret som de alltid har gjort i andras hår. Och vi tar fram termosen. Alltid gott!

/Olle Lundberg

En reaktion på “Bugarach, med ansiktet gömt i ett moln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>